Pcbrehoboth
Image default
Hobby en vrije tijd

Beste slijpsteen voor houtbewerkers

Met zoveel verschillende soorten stenen om je gereedschap op te slijpen kan het lastig zijn om te bepalen wat nou de beste slijpsteen is voor jouw houtbewerkingsbehoefte. Gelukkig kunt u met de verschillende stenenmaterialen een materiaal kiezen dat aan jouw behoeftes voldoet en binnen jouw budget kan blijven.

De drie belangrijkste slijpstenen zijn oliestenen, waterstenen, en diamantstenen. Omdat de behoeftes van de meeste houtbewerkers anders zijn, kunt u door de voordelen en nadelen van iedere soort naast elkaar te leggen zelf een keuze maken welke steen ideaal voor u is.

Oliestenen

Oliestenen gebruiken, zoals de naam al doet vermoeden, olie als smeermiddel. De lichte mineraal olie zorgt ervoor dat de steen glazig wordt en helpt om het metaal van het gereedschap te verwijderen tijdens het slijpen.

De nadelen van oliestenen zijn dat ze trager slijpen. Daarnaast is het gebruik van olie voor sommige een reden om niet voor oliestenen te kiezen. Dit kan namelijk voor rommel zorgen tijdens het slijpen.

De voordelen van oliestenen zijn dat ze goedkoper zijn dan de andere soorten stenen. Daarnaast slijten ze minder snel dan waterstenen, dus hoef je ze minder vaak te onderhouden.

Waterstenen

De watersteen is erg populair geworden omdat ze sneller slijpen dan oliestenen. Daarnaast is het erg fijn dat deze stenen water nodig hebben in plaats van olie. Dit is namelijk makkelijker schoon te maken en is bovendien een stuk goedkoper.

Het nadeel van waterstenen zijn dat ze sneller slijten en daardoor meer onderhoud nodig hebben.

De voordelen van waterstenen zijn dat ze snel slijpen, water gebruiken als smeermiddel (wat makkelijk te verkrijgen is en snel schoon te maken is) en ze zijn verkrijgbaar in hele fijne korrels.

Diamantstenen

Diamantstenen hebben soms helemaal geen smeermiddel nodig om gebruikt te worden. Ze zijn ook erg sterk en hebben daardoor vrijwel geen onderhoud nodig. Sterker nog, ze worden soms gebruikt om andere stenen mee te vlakken.

Het nadeel van een diamantsteen is dat deze vaak best prijzig zijn.

De voordelen van diamantstenen zijn dat ze snel slijpen, bijna geen onderhoud nodig hebben, ze kunnen andere stenen vlakken, en ze hebben hooguit water nodig als smeermiddel. Bovendien hebben deze stenen bijna geen slijtage, dus zal het ook bijna geen rommel geven tijdens het slijpen.

https://www.woodworking.nl/