Pcbrehoboth
Image default
Hobby en vrije tijd

Voor- en nadelen van verschillende soorten luchtbuksen

Wil je een luchtbuks kopen maar zie je door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen, wij helpen je verder! Om te bepalen welke luchtbuks voor jou het beste is, bespreken we in dit artikel de voor- en nadelen van verschillende soorten luchtbuksen.

De veerbuks

De veerbuks is een type luchtbuks dat vrijwel iedereen kent. In deze luchtbuks zit een zuiger die tegen de druk van een veer wordt geduwd naar achteren, waardoor hij vervolgens vastklikt. Wanneer de trekker overgehaald wordt, schiet de zuiger naar voren waardoor de lucht door een kleine opening naar buiten wordt gestuwd. Het voordeel van de veerbuks is dat het gemakkelijk te gebruiken is. Het enige wat je hoeft te doen is de veer te spannen en een kogel in de loop te stoppen. Een nadeel van een veerbuks is dat de veer trilt. Dit komt omdat eerst de zuiger naar voren schiet en vervolgens abrupt stopt. Hierdoor krijgt de veer een terugslag waardoor het gaat trillen. Het is dus belangrijk dat je de voorkant van de veerbuks niet de strak vasthoudt.

De Gasrambuks

De gasrambuks is bijna gelijk aan een veerbuks qua werking. Het verschil tussen een veerbuks en een gasrambuks is dat de veer vervangen is door een gasram. Een gasram is een samengedrukt cilinder waar stikstof in zit. Een voordeel van een gasram is dat het geen trillingen afgeeft bij het schieten waardoor je rustiger schiet. Daarnaast geeft een gasrambuks ook minder geluid. Dus als je liever voor een wat stiller model gaat zonder trillingen, dat is een gasrambuks meer geschikt voor jou dan een veerbuks. PCP-Buks Een PCP-buks, ook wel een persluchtbuks genoemd, is erg populair en wordt door vele als beste luchtbuks beschouwd. Een PCP-buks wordt voornamelijk gebruikt Een voordeel van een PCP-buks is dat het mogelijk is om meerdere keren achter elkaar te schieten. Dit komt omdat de perslucht buks al op druk is gebracht. Bovendien schieten PCP-buksen erg nauwkeurig. Een nadeel van een PCP-buks is dat naarmate je meer schoten afvuurt, de druk in de tank afneemt waardoor de kracht van het schot ook afneemt. Hierdoor komt het schot lager op het doel.

PCP buks

CO2-buks

Een CO2-buks is vergelijkbaar ben een PCP-buks. Ze zijn beiden aangedreven door gas. Om de luchtbuks gereed te maken is er een CO2 patroon voor nodig. Een voordeel van een CO2-buks is dat het makkelijk is om stiller te schieten door middel van een demper, waardoor je in de tuin kan schieten zonder dat de buren er last van hebben. Een nadeel van een CO2-buks is dat het minder kracht heeft in tegenstelling tot een PCP-buks waardoor het minder geschikt is voor lange afstanden.