Pcbrehoboth
Image default
Onderwijs

Cultuurdag basisschool

Een cultuurdag op de basisschool: laat leerlingen kennismaken met kunst en cultuur, maar ook met echte Nederlandse gebruiken. Denk maar eens aan de koningsspelen, een jaarlijks terugkerend feest dat niemand mag missen. Er zijn nog veel meer workshops rondom cultuur, waardoor een cultuurdag een onvergetelijke dag wordt!

Van kunst tot cultuur

Waar ligt de grens tussen kunst en cultuur? Alles wat de mens creëert is cultuur, waaronder ook ambachten, kunst, activiteiten en symbolen. Kunst is een specifieke creatie. We groeien onbewust met verschillende vormen van kunst en cultuur op. Het is belangrijk om kinderen hier al zo jong mogelijk kennis mee te laten maken. Theater en dans, schilderen of fotografie: het hoort allemaal bij de dagelijkse cultuur.

Tijdens een cultuurdag basisschool maken leerlingen kennis met alles omtrent de Nederlandse cultuur en hedendaagse kunst. Dit gebeurt middels verschillende workshops, lessenseries of dagprojecten. Laten we eens gaan kijken hoe een cultuurdag op de basisschool eruit ziet.

De start van een cultuurdag

Achter de schermen worden heel wat voorbereidingen voor de cultuurdag getroffen. Op de dag zelf start de cultuurdag met de opbouw: materialen die nodig zijn en de aanwezigheid van vakkundige begeleiders.

Heeft de school voor koningsspelen gekozen, dan zijn er verschillende activiteiten en workshops aanwezig. Denk hierbij aan streetdance, cultuurproeverij, circus, theater en dans. Een echte Koningsdag bestaat uit verschillende spelen, de kinderen worden de hele dag bezig gehouden.

Een cultuurdag kan ook uit verschillende grote en kleinere workshops bestaan waaronder luchtfotografie, de wondertrommel of zelf verf maken. Ook de workshops vloggen of automata zijn een aanrader, vooral omdat het hier om moderne technieken gaat.

Een cultuurdag laten organiseren

Het lijkt heel makkelijk om zelf een cultuurdag te organiseren, maar dat is het niet. Als basisschool krijg je met veel zaken te maken waaronder materialen, inschrijvingen, lesvoorbereiding en het begeleiden van leerlingen. Een groot voordeel van een cultuurdag laten organiseren is dat alles uit handen wordt genomen. Professionele workshopleiders nemen de juiste materialen mee.

Dankzij deze organisatie is de basisschool verzekerd van een cultuurdag waar nog lang over wordt nagepraat. Enthousiaste leerlingen, lachende gezichten en een ervaring rijker: een cultuurdag is niet alleen leuk maar ook nog eens zeer leerzaam.

Het gemak van online inschrijven

Het uit handen geven van een cultuurdag basisschool heeft nog een voordeel: er is een mogelijkheid tot online inschrijving. Dit betekent dat leerlingen zelf kunnen inloggen en die zijn uit het aanbod workshops. De leerling downloadt zijn of haar eigen programma en is hiermee goed voorbereid.

Uiteraard voldoet deze methode van inschrijven geheel aan de privacywet. De gegevens van leerlingen worden beveiligd opgeslagen en na afloop geheel verwijderd.

De kosten van een cultuurdag op de basisschool

Wat moet het laten organiseren van een cultuurdag posten? Dit is afhankelijk van de gekozen workshops (ook het aantal), de benodigde materialen en het aantal workshopleiders. De basisschool heeft de vrije keuze in verschillende workshops en bepaalt hiermee het budget. En laten we eerlijk zijn: tevreden leerlingen met een ervaring rijker, dat is meer waard dan wat dan ook. De jeugd is onze toekomst.

https://www.grotebroer.com