Pcbrehoboth
Image default
Woning en Tuin

Last van wespen op het terras?

Je zit lekker op het terras een drankje te doen met vrienden, maar dan hoor je opeens gezoem. Een wesp! Je hebt deze insecten nooit uitgenodigd, maar toch zijn ze altijd van de partij. Ze vliegen om jou en je drankje heen. Je voelt de zenuwen opkomen. Het liefst sta je op en loop je weg, maar met deze tips hoef je het terras nooit meer te verlaten voor een wesp. Lees gauw verder hoe je wespen op afstand kunt houden. 

Hoe herken je een wesp?

Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van een wesp om ze vervolgens ook op afstand te kunnen houden. Een wesp heeft een langwerpig lichaam met zwart-gele strepen. Het heeft vijf ogen: twee aan weerszijden van de kop en drie bovenop de kop. Deze drie kunnen niet zien, maar ze reageren wel op licht verschuivingen. Een wesp van achter slaan heeft dus geen zin want dit zien zij aankomen! Aan de voorzijde van het lichaam zitten twee voelsprieten waarmee een wesp navigeert. Met de achterkant van zijn lichaam kan een wesp andere dieren of mensen steken doordat het voorzien is van een angel. Helaas kan dit erg pijn doen, vooral wanneer je er een allergische reactie aan over houdt.

Waarom zijn wespen dol op zoetigheid?

Iedereen weet dat wespen vooral in de warme zomermaanden actief zijn, maar hoe komt dat? Dit heeft allemaal te maken met de levenscyclus van een wesp. Een wesp is continu op zoek naar voeding voor de larfjes. Wanneer de larfjes eten, scheiden zij zoetigheid af. Dit is dan ook automatisch voeding voor de wespen. Dit gaat zo door tot begin augustus, de koningin stopt dan met eitjes leggen. Daarnaast zijn de larven rond augustus ook groot genoeg om te transformeren tot een wesp. Zij gaan dan voor het eerst op zoek naar hun eigen voedsel. De andere wespen krijgen niet meer via de larfjes zoetigheid binnen, dus gaan ook zij zelf ook opzoek naar zoetigheid. Zo blijven de wespen gedurende de zomermaanden continu bezig met het voeren en eten van zoete lekkernijen. 

Het terras, een luilekkerland voor wespen

Wespen zijn net als mensen dus dol op zoete lekkernijen. Het is dan ook niet gek dat ze in de warme zomermaanden op zijn naar zoete alternatieven die eigenlijk voor menselijk consumptie bedoeld zijn. Een wesp heeft net als een mens, eiwitten en suikers nodig voor een sterke gezondheid. Deze eiwitten en suikers halen ze dan ook het liefst uit ons eten en drinken die wij op het terras bestellen. Ons eten en drinken op tafel in combinatie met onze kleurrijke kleding tijdens de zonnige maanden maken het dan ook wel erg aantrekkelijk voor de wespen om een bezoekje te brengen!

Hoe houd je ze op afstand op het terras zonder gestoken te worden?

  • Dek altijd je drankjes en het voedsel goed af. De geur is namelijk erg verleidelijk voor een wesp.

  • Probeer zo min mogelijk te knoeien of voeding op de grond te laten vallen. Voordat je het weet zit er een wesp bij je been en kun je door het bewegen met je benen gestoken worden. 

  • Doe geen zoete, bloemige geuren op. Denk hierbij aan parfums, deo’s en handcrèmes. Dit trekt wespen namelijk aan. 

  • Ga nooit wespen slaan. Wespen vallen namelijk aan wanneer ze zich bedreigd voelen. Blijf vooral rustig zitten.

  • Doodt nooit zelf een wesp. Wanneer je een wesp doodslaat, komt het gif vrij. Dit trekt meer agressieve wespen aan en wordt het probleem alleen maar groter.

Het klinkt gek, maar ook wespen hebben een gevoel voor mode. Felle kleuren in kleding vinden ze namelijk aantrekkelijk. Probeer dus vooral neutrale tinten zoals wit, beige en grijs te dragen. Zo val je voor een wesp niet op en heb je het lekker koel in de warme zomermaanden. 

Bron: Wespennest Verwijderen