Pcbrehoboth
Image default
Beauty en verzorging

Wat zijn de oorzaken van grove poriën?

Grote poriën zijn altijd al het probleem geweest van een gezonde huid. Het maakt niet uit hoe goed u denkt dat uw huid eruit ziet, het hebben van grote of ruwe poriën kan zeker de hele zaak voor u verpesten. Natuurlijk is het onmogelijk om een gezonde huid te hebben zonder de poriën van je huid. Ze zijn essentieel voor de productie van olie en om uw huid gehydrateerd en zacht te houden. Maar natuurlijk wilt u niet voortdurend herinnerd worden aan hun aanwezigheid elke keer als u naar uzelf in de spiegel kijkt.

 

Ruwe poriën worden net zo opvallend als ze zijn, omdat ze ofwel verstopt raken of geïnfecteerd raken, waardoor ze ontstoken raken en meer op de voorgrond treden. Als er genoeg van je poriën verstopt raken, dan kan de textuur van je huid er enorm onder lijden en kun je afscheid nemen van een gladde huid. Gelukkig zijn de poriën natuurlijk geen indicatie voor een ernstig gezondheidsprobleem en kun je er gemakkelijk mee omgaan, zolang je maar weet wat je moet doen.

 

Wat zijn de oorzaken van grove poriën?

Door het gebruik ervan als eerste verdedigingslinie van je lichaam wordt je huid blootgesteld aan een heleboel dingen in de omgeving die ruwe poriën kunnen veroorzaken. Dit maakt het moeilijk om vast te stellen wat veilig is en wat niet, maar wat er wel voor zorgt dat uw poriën groter worden, kan gemakkelijk worden verholpen of vermeden, zolang u actief op zoek bent naar deze factoren. Hier zijn er maar een paar van.

 

Vuil en vervuiling

Een van de belangrijkste redenen waarom je zelfs grove poriën krijgt is omdat je poriën verstopt raken. Maar wat verstopt je poriën? Vuil. Nou, vuil en dode huidcellen, maar vooral vuil. Je poriën produceren een stof die bekend staat als talg, wat een olie is die helpt om je huid gehydrateerd te houden. Heb je ooit geprobeerd de mond van een slang af te knijpen terwijl er water doorheen loopt? De slang bouwt druk op omdat het water nergens anders heen kan.

 

Dit is wat er in principe gebeurt als vuil de olie niet naar buiten kan komen. Het vuil kan de opbouw van olie in je poriën forceren, waardoor je poriën gaan uitzetten om de druk te compenseren.

 

Veroudering

Naarmate je ouder wordt, verliest je huid veel van haar vermogen om haar vorm te behouden. Dit betekent dat als uw poriën de neiging hebben om zich te blijven uitrekken, het uiteindelijk langer zal duren voor het teruggaat naar zijn oorspronkelijke grootte. Na een tijdje zullen uw poriën helemaal niet meer kunnen krimpen. Dit is een van de factoren die moeilijk tegen te gaan zijn, omdat de huid van iedereen veel van zijn elasticiteit verliest naarmate hij ouder wordt.

 

Overmatig roken en drinken

We weten allemaal hoe ongezond te veel drinken en roken kan zijn, maar ze kunnen ook enorme bijdragen leveren aan ongelijkmatige huidtextuur en grove poriën. Roken zorgt er niet alleen voor dat je huid uitdroogt, maar sigarettenrook kan ook sedimenten bevatten die zich in je poriën kunnen vastzetten, waardoor ze kunnen dichtslibben. Een droge huid verliest ook veel van zijn elasticiteit, wat roken en drinken kan veroorzaken.

 

Onregelmatige schema’s, gebrek aan slaap en verandering van seizoenen

Uw huid wordt gemakkelijk beïnvloed door uw directe omgeving, maar ook door uw dagelijkse gewoontes. Slaapgebrek kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw huid haar glans verliest en kan de effecten van ruwe poriën verergeren. De plotselinge veranderingen in de temperatuur als gevolg van de wisseling van de seizoenen kunnen uw huid ook uitdrogen en ervoor zorgen dat uw poriën verwijden en groter worden.

 

Sterke olieafscheiding

Hoewel uw huid olie nodig heeft om haar vochtgehalte op peil te houden, kan een te groot deel ervan er juist voor zorgen dat uw poriën zich uitbreiden. Sterke olieafscheiding kan uw poriën onder druk zetten, waardoor ze zich uitrekken en uitzetten, met of zonder stof of huidcellen om ze te verstoppen. Overmatige productie van olie kan er ook toe leiden dat bacteriën in uw poriën gaan wortelen, waardoor ze kunnen ontsteken en er uiteindelijk acne kan ontstaan.

 

Gebrek aan hydratatie

Een goed gehydrateerde huid is een gezonde huid, en als u last heeft van droogte of uitdroging, zal uw lichaam dit merken. Een droge huid kan overcompenseren en overtollige olie produceren, in een poging om het beetje vocht dat nog onder je huid zit vast te zetten. Deze overproductie van olie, zoals we al eerder hebben vermeld, kan ervoor zorgen dat uw poriën zich uitbreiden, om de plotselinge toename van de olieproductie op te vangen, wat vervolgens leidt tot ruwe poriën.

 

Meer tips? Kijk op de grove poriën, dit doe je eraan pagina van Cotton Spa. Daar leer je nog meer over je poriën en hoe je ze kunt verkleinen.

 

https://www.cottonspa.nl/blogs/news/grove-porien-dit-doe-je-eraan