Pcbrehoboth
Image default
Aanbiedingen

Wegtransport naar Duitsland? Vergeet de CMR-vrachtbrief niet!

Even een vracht naar onze oosterburen brengen. Klinkt zo makkelijk niet waar? Toch zitten er meer haken en ogen aan dan je wellicht denkt. Zelfs al hoef je maar een paar kilometer de grens met Duitsland over, je zult je alsnog aan alle geldende regels moeten houden. Zo ook wat betreft de CMR-vrachtbrief. Dit document is erg belangrijk om bij je te hebben bij wegtransport binnen bijna alle Europese landen, een uitzondering daar gelaten. Kortom, wegtransport naar Duitsland? Vergeet de CMR-vrachtbrief niet!

 

Wat is een CMR-vrachtbrief?

 

De CMR-vrachtbrief is dus een document dat je bij je moet hebben wanneer je goederen naar één van de andere aangesloten landen vervoerd. Let op: dit geldt alleen voor transport via de weg. Wanneer je goederen per spoor of over het water moet transporteren, dan gelden er weer andere regels en documenten. CMR is de afkorting voor ‘Convention Relative au Contrat de Transport International de Marchandises par la Route’. Dit vertaalt zich naar ‘Verdrag voor het Internationaal Vervoer van Zaken over de Weg’. De CMR is een internationale conventie van de VN getekend in 1956. Bijna alle Europese landen hebben zich erbij aangesloten. Van Duitsland en België tot Tadzjikistan en Oezbekistan.

 

Wat staat er zoal in de CMR-vrachtbrief?

 

Een CMR-vrachtbrief geeft onder meer informatie over de afzender, de geadresseerde, maar ook de vervoerder en de goederen die vervoerd worden. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van de goederen, het aantal colli, instructies voor een correcte handling van de goederen, et cetera. Ook staan er in een CMR-vrachtbrief gegevens over het vervoer zelf.

 

Het is erg belangrijk om de CMR-vrachtbrief correct en naar waarheid in te vullen. Per 1 januari 2021 is het namelijk bij de wet verboden om goederen te vervoeren wanneer de vrachtbrief verkeerd of niet volledig is ingevuld. Voor het niet op orde hebben van de CMR-vrachtbrieven kan een boete worden opgelegd van 180 euro. Hetzelfde geldt uiteraard wanneer er geen vrachtbrief overhandigd kan worden wanneer hier naar gevraagd wordt. 

 

Kan ik het transport naar Duitsland uitbesteden?

Jazeker. Mocht je nog niet zo veel of helemaal geen ervaring hebben met het transport naar Duitsland, dan kun je ervoor kiezen om het uit te besteden aan een professioneel transportbedrijf. Wij kunnen Melis Logistics van harte aanbevelen. Zij zorgen voor een professioneel transport van jouw vracht naar Duitsland, zodat je zelf achterover kunt leunen.

https://www.melislogistics.nl/