Pcbrehoboth
Image default
Dieren

Tips voor nieuwe konijn eigenaren

Een konijn als huisdier is geen makkelijke taak, in deze blog hebben wij enkele tips voor mensen die nog nooit een konijn als huisdier hadden verzameld. Heb je al een konijn dan kun je wellicht nog steeds iets leren.

Leefomgeving

Denk buiten het hok, en in het huis. Konijnen die buiten leven zijn vatbaar voor ziekten, insecten en roofdieren zoals haviken, om nog maar te zwijgen van extreem weer.  Belangrijker nog, konijntjes zijn zeer sociale huisdieren en je hebt veel minder kans om de unieke persoonlijkheid van jouw konijn te leren kennen als hij/ zij altijd buiten is.

Zorg ervoor dat je voor de juiste leefomgeving kiest. Konijnen moeten in een minimum van 4 × 4 ruimte worden gehouden op de vloer zonder een draad bodem. Veel konijnenouders geven hun konijn volledig eigendom van een hele slaapkamer of zelfs het huis.

Zorg ervoor dat je huis “bunny proofed” is. Het beschermen van alle losse koorden, het bedekken van plinten en ervoor zorgen dat kamerplanten, afstandsbedieningen en zelfs je favoriete snacks buiten bereik zijn, is een goed begin.

Dierenarts

Een konijn savvy dierenarts is je nieuwe beste vriend.  Konijnen worden beschouwd als exotische huisdieren en hebben andere behoeften dan honden of katten, dus zorg ervoor dat jouw dierenarts ervaring heeft met konijnen. Zelfs de beste hond of kat dierenarts kan niet alles weten over de behoeften van jouw konijn. Zorg ook dat hij alles waat over Vaccinatie van jouw konijn.

Doe je onderzoek.  Zorg ervoor dat je weet over gemeenschappelijke konijnenziekten zoals GI Stasis en Bloat. Zorg dat je een plan voor noodgevallen hebt en maak een konijn EHBO-kit.  Praat met jouw dierenarts en bekijk binkybunny.com en rabbit.org voor informatie.

Vergeet niet te spelen! Konijntjes hebben beweging en stimulatie nodig.  Jouw konijn heeft ten minste een uur nodig buiten hun ruimte om te rennen en te spelen. Zorg er ook voor dat je konijn een verscheidenheid aan veilig speelgoed heeft om te gooien, kauwen of graven!

https://www.dierenziekenhuiseindhoven.nl/vaccinatie-konijn/