Pcbrehoboth
Image default
Kinderen

Kind voor eerste keer alleen naar school

De eerste keer dat een kind alleen naar school fietst is een spannend moment, zowel voor ouder als kind. Maar wat is de juiste leeftijd om een kind alleen naar school te laten fietsen? En hoe kunnen jullie er zo goed mogelijk samen op voorbereiden?

 

Vanaf welke leeftijd?

Er is niet een standaard leeftijd wanneer ieder kind alleen naar school fietst, dit verschilt per kind. De meeste kinderen kunnen tussen de 8 en 9 jaar naar school fietsen, maar op latere leeftijd pas alleen naar school fietsen is helemaal niet erg. Oefen niet te veel druk uit als uw kind nog niet alleen wil fietsen, dat zorgt alleen maar voor onzekerheid. Ieder kind heeft zijn eigen tempo. Gun hem/haar tijd om te wennen aan het verkeer. Oefen bijvoorbeeld in een rustige omgeving of leg uit waar je op moet letten als jullie samen aan het fietsen zijn. U kunt ook een keer achter uw kind aanfietsen om te kijken hoe het gaat.

 

Fietshelm

Veilig Verkeer Nederland is van mening dat het per jaar 100 ziekenhuisopnames scheelt als ieder kind een fietshelm zou dragen. Een fietshelm verlaagt het risico op hoofdletsel en zou voor ieder kind verplicht moeten zijn.

De eerste keer alleen

Zodra uw kind het verkeer goed kan inschatten en de verkeersregels kent, kunt u uw kind een keer alleen naar school laten fietsen. Voor iedere ouder is dit een spannend moment. Tip: geef uw kind een GPS kinderhorloge of GPS tracker mee, zodat u kunt zien welke route hij aflegt en wanneer hij op school aankomt. Door zones in te stellen met het GPS horloge voor kinderen krijgt u een melding zodra uw kind op school aankomt. Via een app bekijkt u altijd de recente locatie en bent u gerustgesteld als u ziet dat uw kind veilig op school is aangekomen.

https://www.spottergps.com/gps-horloge/kind/