Pcbrehoboth
Image default
Kinderen

Leer kinderen onafhankelijk te zijn

Leer kinderen onafhankelijk te zijn

Het begint allemaal met je dochter die zelf een blokje om op haar meisjesfiets 24 inch rijdt. Een paar jaar later gaat ze naar haar eerste logeerpartijtje. De cyclus gaat verder wanneer je tienerdochter op haar eerste date gaat. Je zwaait haar vaarwel terwijl ze voor je het weet naar de universiteit rijdt. Elke ouder herkent de routine en het wordt nooit makkelijker. Van onze kinderen houden betekent ze laten gaan. Je herinnert je dit niet altijd als je midden in de dingen zit en onze kinderen zo afhankelijk van je zijn. Het is moeilijk voor te stellen dat een klein kind die in een pyjama van een brandweerwagen zit op zijn fiets naar school zal rijden of met de welpen verkenners op een kampeertrip gaat. Het is net zo moeilijk te begrijpen dat je dochter, die ooit een peuter was die pasta door de keuken gooide, nu op haar eerste diner afspraakje is. Maar hoe zorg je op een effectieve manier voor onafhankelijkheid? Welke methoden kun je nu gebruiken om onze kinderen te helpen bij het behalen van succes buiten ons domein?

Niet doen wat ze zelf kunnen doen

Het begint allemaal met een eenvoudig hulpaanbod. Het kan zijn het strikken van hun schoenen of het inschenken van melk. Het zou kunnen gaan om het doen van een rekenopdracht of misschien het kopen van een tas zoals een Calvin Klein tote bag, zodat ze kunnen leren hun spullen op één plek te bewaren. Maar zo blijf je helpen. Ze verwachten dat iemand hen helpt of geloven niet dat ze het zelf kunnen. Het assisteren van onze kinderen is in onze ogen namelijk een belangrijk onderdeel van onze werkbeschrijving.

Het kost veel tijd

Je hebt niet altijd tijd om persoonlijk met je kinderen om te gaan en ze rustig te leren wat je weet. Dit is een van de meest cruciale taken van een ouder. Leer je kinderen om voor zichzelf te zorgen. “Hoe kan ik ervoor zorgen dat dingen goed en snel worden gedaan als het niet de bedoeling is dat ik dingen voor mijn kinderen doe die ze prima zelf kunnen doen?” vraag je je misschien af. Je kunt ze leren de meeste dingen zelf te doen door tijd te nemen voor training in plaats van onbedoeld een gevoel van hulpeloosheid bij onze kinderen te kweken door ze onnodig te helpen. Deze eenvoudige techniek wordt vaak over het hoofd gezien door ouders. Het kan belastend zijn omdat het tijd kost. Het kan voor kinderen meerdere pogingen kosten om iets te begrijpen of te doen. Het kan bijvoorbeeld een paar pogingen kosten om je kleuter te helpen zichzelf te balanceren op een kleuter fiets.

Omarm de reis

Was het niet iets met perfectie? Het wordt overschat en veroorzaakt veel angst bij kinderen. Sommige studenten zijn zo bang om te falen dat ze het niet eens proberen. Bedenk hoe dit in de echte wereld kan uitpakken als je kind risico’s moet nemen. Ze zullen voorbereid moeten zijn op teleurstelling en ervan leren, of ze nu solliciteren op hogescholen of een sollicitatiegesprek voeren voor hun baan. Het is de moeite die gedaan wordt die telt. Als je kind ijverig heeft gestudeerd voor zijn biologie-examen en net aan een voldoende heeft gekregen. Zijn vooruitgang (letterlijk) is opmerkelijk. Zo ook als je peuter die met zindelijkheidstraining bezig is maar toch niet op tijd bij het toilet kwam. Het is nogmaals de moeite die gedaan wordt die telt.