Pcbrehoboth
Image default
Zakelijk

Help; mijn iMac start niet op. Wat moet ik doen?

Iedereen heeft het wel een keertje meegemaakt; je iMac start niet op. Op het eerste gezicht lijkt dit een ramp. Nu kun je immers niet aan het werk gaan en heb je geen toegang tot bepaalde data. Echter is het zaak om niet in paniek te raken en zo snel mogelijk ervoor te zorgen dat je iMac weer functioneert. Dit lijkt echter makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom hebben we in deze blog een aantal tips voor je op een rijtje gezet waarmee je hopelijk je iMac binnen mum van tijd weer aan de praat krijgt.

Je iMac start niet op; controleer het netsnoer

Een iMac start niet op kun je vaak het beste oplossen door eerst het netsnoer te controleren. Wanneer je iMac namelijk niet verbonden is met het netsnoer, kan er geen stroom worden gebruikt om het apparaat te activeren. Zorg er daarom voor dat het netsnoer goed aangesloten is en controleer of er niets mee aan de hand is. Als je iMac de stroom wel ontvangt, maar toch niet opstart, dan is het zaak om naar het volgende stap te gaan.

Kijk ook naar het stopcontact

In de tweede plaats wordt het tijd om een goed kijkje te nemen naar het stopcontact waar je je iMac mee verbindt. Als er geen stroomtoevoer is, zal de iMac ook niet opstarten. Controleer met een ander apparaat of er wel stroom wordt toegevoerd aan het stopcontact. Is dit niet zo of je twijfelt erover, neem dan contact op met een elektricien om de kabel te vervangen. Hiermee voorkom je dat het stopcontact dat je gebruikt schade aanricht aan je iMac.

Je iMac start niet op; reset de SMC

Verder kan een iMac start niet op ook worden veroorzaakt door een defecte SMC. De System Management Controller is het onderdeel dat verantwoordelijk is voor de basisfuncties van je iMac, zoals temperatuurregeling en energiebeheer. Als deze defect raakt, krijgt je iMac geen stroom en start hij dus ook niet op. Om de SMC te resetten, schakel je simpelweg het stopcontact uit en sluit je vervolgens het netsnoer van je iMac los. Druk vervolgens tegelijkertijd de toetsen ‘Ctrl-Optie-Shift’ samen in terwijl je het netsnoer er weer in steekt.

Je iMac start niet op; probeer het PRAM te resetten

Wanneer de bovenstaande opties er niet voor zorgen dat je iMac alsnog opstart, dan is het tijd om de PRAM te resetten. De Parameter Random Access Memory bevat alle instellingen die nodig zijn bij het opstarten van je iMac. Als deze corrupt raakt, is het mogelijk dat je iMac niet meer opstart. In dit geval druk je tegelijkertijd de toetsen ‘Command-Optie-P-R’ in terwijl je iMac uitschakelt. Houd deze toetsen ingedrukt totdat je hoor dat de iMac twee keer is opgestart. Al met al zijn er voldoende opties om een iMac start niet op te verhelpen. Wanneer geen van deze oplossingen voor je heeft gewerkt, wordt het echter tijd om een expert in te huren.