Pcbrehoboth
Image default
Electronica en Computers

3x waarom je beter XL- dan standaardformaat inktcartridges koopt

Koop jij standaardformaat inktcartridges? Tijd om te switchen naar XL-cartridges, ook wel hogecapaciteitscartridges! Voor veel printers zijn die inmiddels beschikbaar. Waarom je beter overstapt, leggen we hier uit.

De drie voordelen van XL-inktcartridges

Het gebruik van hogecapaciteitscartridges ten opzichte van standaardinktcartridges heeft drie plussen.

1. XL-inktcartridges hoef je minder vaak te vervangen

In een XL-cartridge zit simpelweg meer inkt. Je kunt er dus meer pagina’s mee printen voordat je cartridge leeg is.

2. Ze zijn vaak goedkoper

Je ziet het overal: koop je producten in een grotere verpakking, dan betaal je over het algemeen minder per gram of milliliter. Zo werkt het ook bij inktcartridges. Hoewel er meer inhoud in het patroon zit, blijven de kosten van de verpakking en het vullen ervan (vrijwel) gelijk. Als consument profiteer je van dit voordeel. Controleer of bereken wel altijd de prijs per milliliter, want soms gaat die vlieger niet op.

3. XL-inktcartridges zijn beter voor het milieu

Een standaardcartridge wordt niet helemaal gevuld, een XL-cartridge wel. Je voelt het al aankomen: het is een stuk duurzamer om één volledig gevulde cartridge te laten maken en bezorgen dan twee keer een halflege. Door XL-cartridges te kopen, verminder je dus de CO2-uitstoot van transport, verpakkingen en plastic cartridge-omhulsels.

Een interessant weetje: standaard blijft er ongeveer 10% inkt achter in de cartridges. Zonde zou je denken, maar wees maar blij. Deze veiligheidsmarge is namelijk ingebouwd om je printkoppen te beschermen. Als je print terwijl de cartridge leeg is, verbranden de spuitmondjes van de printkoppen. Het is zo duur om die te vervangen, dat je de printer dan beter als total loss kunt beschouwen.

Wist je dat sommige inktcartridges alleen maar in XL-formaat beschikbaar zijn? De LC 3219 van Brother bijvoorbeeld, een van de bestverkochte cartridges.

Let op: print je weinig?

Overweeg je over te gaan tot de aanschaf van XL-cartridges? Dan is het goed om rekening te houden met het volgende. Print je maar 250-500 vellen per 12 maanden? Dan is de overstap niet interessant. Het inktpatroon, dat vaak een capaciteit heeft voor 250 tot 500 afgedrukte pagina’s, zit in dat geval namelijk te lang in de printer. Hierdoor bestaat de kans dat hij uitdroogt. De cartridge is dan niet meer te gebruiken en kan linea recta de prullenbak in. Bye bye, voordeel!

Passen XL-inktcartridges in mijn printer?

Mensen vragen zich vaak af of een XL-inktcartridge wel in hun printer past. Goed nieuws: het antwoord is ‘ja’. De toevoeging ‘XL’ slaat op de hoeveelheid inkt die in de cartridge zit, en niet op het formaat ervan. Dat is namelijk, zoals je hiervoor ook las, exact hetzelfde als dat van de standaardcartridge. Let er natuurlijk wel op dat je het goede type voor jouw printer bestelt.

Kostenverschil tussen standaard- en XL-cartridge

Even concreet nu. Als voorbeeld kijken we naar inktcartridges in de serie HP 364. HP heeft bijvoorbeeld de zwarte cartridge in zowel standaard HP 364 (CB316EE) als hoge capaciteit HP 364XL (CN684EE) beschikbaar.

  • Met de XL-variant print je ongeveer 550 pagina’s, met de standaardcartridge circa 250 pagina’s. Dat is meer dan twee keer zoveel.
  • De HP 364XL (CN684EE) kost € 23,50 per 18 ml. Dat is € 1,31 per ml. De HP 364 (CB316EE) kost € 13,50 per 6 ml, omgerekend € 2,25 per ml. De XL cartridge is dus ruim 41% per ml goedkoper.
  • Omdat de cartridge ongeveer twee keer zoveel inkt bevat, halveer je dus de CO2-uitstoot van transport, verpakkingen en plastic cartridge-omhulsels.

Ga je dus je volgende ronde inktcartridges bestellen? Kijk dan of er voor jouw printer XL-formaten beschikbaar zijn!