Pcbrehoboth
Image default
Sport

Yoga docent worden doe je zo!

Stijgende energieprijzen, heropleving na corona, 1001 zaken te doen en tal van verplichtingen zorgen voor de nodige stress en onrust. Niet onlogisch dat yoga en andere mediatieve vormen in populariteit stijgen. De vraag naar yoga neemt dan ook toe, maar steeds meer mensen voelen zich geroepen om ook zelf yoga lessen te geven. Yoga leraar worden was dan ook nog nooit zo populair. Daarom schreven we een interessante blog hoe je dit concreet moet aanpakken en waar ze je op moet letten met een yoga opleiding.

Kies een yoga opleiding die bij jou past!

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat yoga docent een onbeschermd beroep is. Dit betekent dat iedereen zich een yogadocent mag noemen. Uiteraard vragen fitnessketens of dergelijke aanbieders altijd iemand met ervaring/ juiste opleiding.

Bij de keuze van opleiding is het belangrijk om kritisch te kijken naar je einddoel. Niet iedere yoga is dezelfde soort yoga, zo zijn er verschillende types yoga. Denk maar aan Hatha yoga, Vinyasa yoga etc. Wil je daarnaast een korte of intensieve opleiding volgen? Zo is yoga opleiding 200 uur een ideale basis om te starten met les te geven. Daarnaast moet je ook de keuze maken of je bv. yoga opleiding 200 uur in een keer opneemt of verspreid over meerdere maanden of zelfs jaren.

Ten slotte moet je kijken naar het financiële kostenplaatje. Een yoga opleiding 200 uur gaat uiteraard goedkoper zijn dan een opleiding van 400 uur. Niet ieder individu is hetzelfde maar bij een yoga opleiding is ‘less is more’ wel van toepassing. Een docent voor een school leert dan ook les te geven door het zelf te doen. Uiteraard zorgt de opleiding voor bepaalde basis. Op deze basis moet natuurlijk gebouwd worden met ervaring.

Yoga klas

Wat zijn de eigenschappen van een goede yogadocent?

Als je aan de opleiding start is het belangrijk om een doel voor ogen te hebben! Welk soort docent wil jij zijn? En wat wil je bereiken bij jouw leerlingen? Het is belangrijk om hier kritisch in te zijn. Enkele eigenschappen van een goede yogadocent zijn de volgende:

  • Kennis; deze kan je leren met een yoga opleiding 200 uur.
  • Communicatie; vertaal je kennis en ervaringen in woorden. Dit op een rustige spirituele manier.
  • Passie; dit is de belangrijkste van deze opsomming, zonder passie is les geven in yoga een onbegonnen zaak.

Kortom, yoga leraar worden is mogelijk! Zoals hierboven besproken is dit geen herkend beroep. Echter is een yogaopleiding key voor een goede basis. Kies dan ook een opleiding die past bij jouw doelstellingen! Daarnaast is een mix van deze kennis + communicatie naar jouw (toekomstige) leerlingen + passie, innerlijke drive wat van jou dé yoga docent (gaat) maken!