Pcbrehoboth
Image default
Zakelijk

Stappenplan eHerkenning aanvragen

Met de Belastingdienst en het UWV veelvuldig in het nieuws, komen veel ondernemers erachter dat ze voor het eerst eHerkenning moeten aanvragen. Bent u zo iemand die eHerkenning moet aanvragen, maar niet weet waar te beginnen? Dan is dit stappenplan voor u gemaakt om eHerkenning aanvragen zo duidelijk mogelijk te maken.


Belangrijk bij eHerkenning aanvragen

Het hele verhaal omtrent eHerkenning lijkt misschien lastig, het aanvragen van eHerkenning blijkt voor veel ondernemers uiteindelijk wel mee te vallen. Let in ieder geval op de volgende zaken tijdens het aanvragen van eHerkenning om onnodige vertraging te voorkomen:

  • Vul de eHerkenning aanvraag nauwkeurig in:

De gegevens worden nauwkeurig gecontroleerd. Dit gebeurt onder andere aan de hand van de gegevens in de KvK en ook wordt de geldigheid van de bijgeleverde WID gecontroleerd.

  • Denk goed na waarvoor u eHerkenning wilt aanvragen:

Voor het UWV heeft u een eHerkenningsmiddel nodig op basis van een acht-cijferig hoofdvestigingsnummer. Vul voor het UWV dus geen vestigingsnummer in. 

In onderstaand stappenplan staat beschreven welke informatie u nodig zult hebben bij het aanvragen van eHerkenning.

Als u een tussenpartij wilt machtigen om namens u in te loggen via eHerkenning, dan raden we altijd aan om dit eerst met uw intermediair te bespreken. Kijk hier voor meer informatie over ketenmachtigingen aanvragen

De eerste stap van eHerkenning aanvragen: Bepaal waar u wilt inloggen met eHerkenning.

De organisatie waar u wilt inloggen bepaalt het niveau eHerkenning dat u nodig heeft. Wilt u eHerkenning gebruiken om bij meerdere organisaties in te loggen? Kies dan het hoogste niveau, want daarmee kunt u ook op lagere niveaus inloggen.

Steeds meer organisaties stappen over op eHerkenning niveau 3, voorbeelden hiervan zijn de Belastingdienst en het UWV. Daarom is het advies voor de meeste ondernemers om eHerkenning niveau 3 aan te vragen.   

De tweede stap van eHerkenning aanvragen: Zoek uit wie er bevoegd is om eHerkenning aan te vragen namens uw organisatie.

U heeft nu bepaald welk niveau eHerkenning u moet aanvragen. Nu kunt u ook bepalen wiens handtekening uiteindelijk onder de aanvraag moet komen:

  • eHerkenning niveau 1 aanvragen kan volledig zelfstandig door de werknemer.

  • Een aanvraag voor eHerkenning niveau 2 en hoger moet ondertekend worden door de wettelijk vertegenwoordiger van de organisatie. De vertegenwoordiger moet bij de KvK geregistreerd staan als volledig bevoegd. Anders moet, afhankelijk van het niveau, meerdere vertegenwoordigers de eHerkenning aanvraag ondertekenen. Bij EH3 is zelfs een meerderheid van alle bevoegden nodig. 

De derde stap van eHerkenning aanvragen: Verzamel de benodigde gegevens

Op alle niveaus: 

  • Zoals bij de KvK geregistreerd: de gegevens van uw organisatie, zoals KvK nummer en adresgegevens van de vestiging.

  • De persoonsgegevens van de medewerkers voor wie u eHerkenning wilt aanvragen. Zoals naam, e-mailadres en telefoonnummers.

Niveau EH2 en hoger:

  • Een kopie van het WID van de opgegeven wettelijk vertegenwoordiger(s). 

Let extra op de volgende aandachtspunten om onverwachte vertraging te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat het kopie goed leesbaar en geldig is.

  • Alle ingevulde informatie moet overeenkomen met de gegevens zoals die in de Kamer van Koophandel staan. Dit wordt tijdens het verwerken van de eHerkenning aanvraag zorgvuldig gecontroleerd.  

De vierde stap van eHerkenning aanvragen: Vraag eHerkenning aan

U heeft nu de benodigde gegevens. Vraag nu eHerkenning aan op het juiste niveau. Vul de aanvraag rustig en nauwkeurig in om fouten te voorkomen. 

Hier kunt u eHerkenning aanvragen.

 

https://www.zlogin.nl/