Pcbrehoboth
Image default
Gezondheid

Slaapmiddelen: de opties en wat je moet weten

Moeite met slapen? Over-the-counter slaapmiddelen kunnen tijdelijk helpen – maar veranderingen in de levensstijl zijn meestal de beste aanpak voor chronische slapeloosheid.

U hebt de gebruikelijke tips gevolgd om voldoende slaap te krijgen – slapen volgens een regelmatig schema, het vermijden van cafeïne en dutjes overdag, regelmatig sporten, het vermijden van verlichte schermen voor het slapengaan en het beheersen van stress. Toch is het al weken geleden en blijft een goede nachtrust ongrijpbaar. Is het tijd voor een vrijetijdsbesteding? Dit is wat u moet weten als u slaapmiddelen overweegt om u te helpen slapen.

Slaapmiddelen: Geen wondermiddel.

Over-the-counter slaapmiddelen kunnen effectief zijn voor een incidentele slapeloze nacht. Er zijn echter een paar voorbehouden.

De meeste vrij verkrijgbare slaapmiddelen bevatten antihistaminica. Tolerantie voor de kalmerende werking van antihistaminica kan zich snel ontwikkelen – dus hoe langer je ze neemt, hoe minder kans dat ze je slaperig maken.

Bovendien kunnen sommige vrij verkrijgbare slaapmiddelen u de volgende dag suf en onwel laten voelen. Dit is het zogenaamde kater-effect.

Ook interacties zijn mogelijk en er is nog veel onbekend over de veiligheid en effectiviteit van vrij verkrijgbare slaapmiddelen.

Slaapmiddelen: De mogelijkheden

Over-the-counter slaapmiddelen zijn op grote schaal beschikbaar. Veel voorkomende keuzes en de mogelijke bijwerkingen zijn onder andere:

Melatonine. Het hormoon melatonine helpt uw natuurlijke slaap-waak-cyclus te beheersen. Sommige onderzoeken suggereren dat melatonine supplementen nuttig kunnen zijn bij de behandeling van jetlag of het verminderen van de tijd die nodig is om in slaap te vallen – hoewel het effect meestal mild is.

Bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn en slaperigheid overdag.

Valeriaan. Supplementen gemaakt van deze plant worden soms genomen als slaapmiddelen. Hoewel een paar studies wijzen op enig therapeutisch voordeel, hebben andere studies niet dezelfde voordelen gevonden. Valeriaan lijkt over het algemeen geen bijwerkingen te veroorzaken.

Slaapwijsheid adviseert de volgende deze stappen bij het gebruik van vrij verkrijgbare slaapmiddelen:

Kijk of het slaapmiddel in wisselwerking kan staan met andere middelen of onderliggende aandoeningen en welke dosering u moet nemen.

Neem het een dag per keer. Slaapmiddelen zijn een tijdelijke oplossing voor slapeloosheid. Over het algemeen zijn ze niet bedoeld om langer dan twee weken te worden gebruikt.
Vermijd alcohol. Meng nooit alcohol en slaapmiddelen. Alcohol kan de kalmerende werking van de slaapmiddelen verhogen.

Pas op voor de bijwerkingen. Rij niet en probeer geen andere activiteiten te ondernemen die alertheid vereisen tijdens het gebruik van de slaapmiddelen.

Iedereen heeft baat bij een goede nachtrust. Als u moeite blijft hebben met slapen, praat dan met een deskundige. Naast veranderingen in de levensstijl, kan hij of zij u gedragstherapie aanbevelen om u te helpen nieuwe slaapgewoonten en manieren te leren om uw slaapomgeving meer slaapbevorderend te maken. In sommige gevallen kan het gebruik van slaapmiddelen op recept op korte termijn ook worden aanbevolen.

https://slaapwijsheid.nl/slaapmiddelen/