Pcbrehoboth
Image default
Aanbiedingen

Lees dit voordat je in de weer gaat met zoetstoffen

Ben je van plan de suikers in jouw gerechten en baksels te vervangen door zoetstoffen? Dat is helemaal niet zo’n gek idee want uit onderzoek is gebleken dat een teveel aan suiker slecht is voor onze gezondheid. Zo kan een overmatige consumptie van suiker leiden tot diverse gezondheidsklachten, waaronder overgewicht en diabetes. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer mensen overstappen op zoetstoffen. In deze blog zullen we hier wat dieper op in gaan, want er bestaan namelijk verschillende soorten zoetstoffen, waaronder zoetstoffen op natuurlijke basis. Lees snel verder!

 

Er bestaan verschillende soorten zoetstoffen

Zoetstoffen komen in verschillende soorten en kunnen worden ingedeeld in twee categorieën: intensieve en extensieve zoetstoffen. Die eerstgenoemde bevatten geen dikmakende calorieën en kunnen maar liefst 30.000 keer zo zoet zijn als suiker. Extensieve zoetstoffen of polyolen zijn wat minder zoet, bevatten wél calorieën en kunnen helaas tot winderigheid leiden. Extensieve zoetstoffen herken je meestal aan de letters -tol op het eind: xylitol, mannitol, sorbitol, et cetera.

 

Een klein beetje is vaak al voldoende

Zoals hierboven al is benoemd kunnen bepaalde intensieve zoetstoffen tot wel 30.000 keer zoeter zijn dan suiker. Je hebt er dan ook maar een heel klein beetje van nodig om gerechten en baksels lekker zoet te krijgen. Dit betekent echter ook dat het minder goed te doseren is. Voordat je het weet heb je al te veel toegevoegd. Daarom zijn stevia en aspartaam, die ‘slechts’ 200 tot 300 keer zoeter zijn, zeer populaire keuzes. Je kunt deze zoetstoffen makkelijker doseren. En het mooie is: ze bevatten geen calorieën waardoor je er ook niet dik van kunt worden zoals bij suiker wel het geval is.

 

Zoetstoffen zijn lang niet altijd kunstmatig geproduceerd

Sommige zoetstoffen worden kunstmatig geproduceerd, maar de meeste zoetstoffen zijn op natuurlijke basis. Denk bijvoorbeeld aan kokosbloesemsuiker, honing, ahornsiroop en agavesiroop. Houd er rekening mee dat natuurlijke zoetstoffen wél rijk zijn aan suiker en dus veel calorieën bevatten. Aan de andere kant zijn ze vaak ook rijk aan diverse vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen. Natuurlijke zoetstoffen kopen? Bij Vehgroshop ben je aan het juiste adres.

https://www.vehgroshop.nl/