Pcbrehoboth
Image default
Woning en Tuin

Bedwantsenbeet herkennen? Beestjes Kwijt helpt!

Heb je overal rode bultjes en lig je al een paar ochtenden wakker omdat je niet kan stoppen met krabben? In eerste instantie denk je waarschijnlijk niet gelijk aan bedwantsen, maar toch komen bedwantsen beten steeds vaker voor zonder dat we het zelf doorhebben. Het is dan ook belangrijk om een bedwants en de beet ervan te herkennen. Maar hoe krijg je bedwantsen in huis en zijn deze vervelende insecten ook gevaarlijk?

Wat zijn bedwantsen?

Om een bedwantsenbeet te herkennen is het natuurlijk ook belangrijk om wat meer informatie te krijgen over het beestje zelf, want wat zijn bedwantsen nou precies? De bedwants is een zogenoemd parasitair insect. Dit betekent dat zij snoepen van mensen om vervolgens weer eitjes te kunnen leggen. Ze zijn vijf tot negen millimeter klein. Al vroeg in de geschiedenis werden bedwantsen ontdekt in de woningen van de oude Egyptenaren. Deze kleine, rode- of zwartbruine insecten kropen in huizen van mensen om vervolgens voor een hoop ongemak te zorgen. Ze zuigen namelijk bloed van mensen en/of dieren om zo zichzelf te kunnen voeden. Wanneer ze net gegeten hebben, zijn ze erg dik. Ze kunnen tijdens het zuigen van bloed wel drie tot vier keer hun eigen gewicht aan bloed opnemen! Ongelofelijk he? 

Waarom krijg ik een bedwantsenbeet?

Bedwantsen komen `s nachts tevoorschijn uit hun schuilplaats om zichzelf te voeden. Ze worden aangetrokken door de warmte die je uitstraalt en de kooldioxide die je uitademt tijdens het slapen. Met hun steeksnuit prikken ze een gaatje in je huid waarbij ze een stofje injecteren. Dit stofje zorgt ervoor dat je bloed niet stolt, zodat ze gemakkelijk jouw bloed kunnen opnemen. Dit klinkt allemaal heftiger dan dat het in werkelijkheid is. Want ondanks een bedwants zich flink kan voeren met jouw bloed, doet de beet geen pijn en is het niet gevaarlijk. Helaas ontstaan er wel kleine rode bultjes die vervolgens ook erg kunnen jeuken. 

Hoe herken ik een bedwantsenbeet?

Door het kenmerkende bedwantsen patroon, kun je gelijk zien dat het om bedwantsen gaat. Bedwantsen bijten namelijk meerdere keren achter elkaar. Meestal zie je drie beten op een rij, wat ook wel ontbijt-lunch-diner beet wordt genoemd. Heb je na een aantal dagen nog steeds last van een zwelling of extreme jeuk? Dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan, maar in principe hoef je niets te doen tegen een bedwantsenbeet.

Wat kan ik doen om te voorkomen dat er bedwantsen in mijn huis komen?

Een bedwantsenbeet kun je niet voorkomen, maar je kan wel voorkomen dat er bedwantsen in je huis komen. Bedwantsen kun je namelijk overal oplopen. Meestal zitten ze ergens waar je gezeten of geslapen hebt.

  • Controleer dus altijd alle bedden wanneer je op reis bent. Zie je kleine donkerbruine of rode vlekjes op de matras of beddengoed? Dan kunnen dit sporen van bedwantsen zijn. 

  • Zet nooit je koffers en tassen op of onder het bed. Bedwantsen kunnen zich namelijk gemakkelijk en snel verspreiden via spullen.

  • Koop je vaak spullen bij de kringloop? Ook dan is het extra belangrijk om deze spullen te controleren.

  • Ruik je een zoete amandel/koriander geur, dan ruik je de kenmerkende geur van bedwantsen. Laat dan ook zo snel mogelijk een professional de bedwantsen bestrijden. 

  • Schud tenslotte al je spullen buiten goed uit voordat je je koffer in- of uitpakt.

 

Bron: Beestjeskwijt