Bellen via internet dankzij VoIP

Wat is VoIP en hoe werkt bellen via internet?

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol, waarmee je kunt bellen via internet. In termen van leken, verwijst het naar het maken van telefoongesprekken die via internet worden gemaakt, in plaats van via een regulier vaste lijn of een mobiel netwerk.

Een VoIP-systeem werkt door uw analoge spraaksignalen te nemen, deze om te zetten in digitale signalen en ze vervolgens als gegevens over uw breedbandlijn te verzenden.

Het is een zeer handige manier om te bellen – om te beginnen is het eenmaal ingesteld veel goedkoper dan normale telefoonlijnen. Dit betekent dat u, afhankelijk van uw configuratie, misschien niet hoeft te betalen voor uw telefoongesprekken op basis van de afstand, het land dat u belt of hoeveel tijd u doorbrengt met chatten.

Uw VoIP-systeem kan zijn:

  • Met een telefoon en een VoIP-adapter – Met een speciale adapter kunt u VoIP-gesprekken voeren vanaf een gewone oude vaste telefoon. Deze adapters kunnen worden aangesloten op een telefoonaansluiting in de muur of op uw router.
  • Met een computer – Er zijn tientallen programma’s waarmee u iemand kunt bellen die het ook heeft geïnstalleerd, waaronder Skype, Google Talk en Apple FaceTime. Sommige, zoals Skype, kunnen ook worden gebruikt om normale vaste of mobiele nummers te bellen. Bellen naar iemand anders die de app heeft is gratis, maar het bellen van een actueel telefoonnummer kost meestal een beetje.
  • Met een smartphone – u kunt uw smartphone gebruiken om spraakoproepen te maken met bepaalde apps. Zie hieronder voor meer informatie over hoe dit werkt.


Sommige breedband- en thuistelefoonaanbieders bieden VoIP als onderdeel van hun diensten aan, dus ze kunnen de dingen een beetje anders doen. Het is bijvoorbeeld de standaardvorm van een telefoonlijn van een aantal FTTP-leveranciers (van glasvezel naar locatie) en VoIP is beschikbaar als onderdeel van vrijwel elk breedband- of telefoonpakket voor bedrijven. Hoe dan ook, je provider zal je alle informatie geven die je nodig hebt om bellen via internet mogelijk te maken.

 

Welke apparatuur heb ik nodig?

De exacte apparatuur die u nodig hebt, is afhankelijk van de VoIP-methode die u gebruikt.

Het eerste dat u nodig hebt, is een breedbandverbinding – bij voorkeur een glasvezelaansluiting dus betrouwbaarder, en bij voorkeur een onbeperkte, zodat u kunt praten zoals u wilt. U krijgt de absoluut beste VoIP-ervaring mogelijk met een volledige FTTP- of een ethernetverbinding, die beschikbaar is bij sommige zakelijke breedbandproviders.

  • Voor VoIP met een adapter hebt u … een VoIP-adapter (natuurlijk) en een compatibele telefoon nodig. Als het wordt aangesloten op een router, hebt u ook een compatibele router nodig.
  • Voor VoIP met een computer hebt u … een laptop of desktopcomputer met een internetverbinding, de juiste software en een headset of luidsprekers en een microfoon nodig. Headsets zijn beter voor de duidelijkheid en de geluidskwaliteit en hebben de toegevoegde bonus dat iedereen in je omgeving je hele gesprek niet hoort, maar je kunt het prima zonder krijgen.
  • Voor VoIP met een smartphone hebt u … een smartphone nodig, verbonden met wifi en met de door u gekozen app geïnstalleerd.


Sommige VoIP-providers doen de dingen anders en vereisen mogelijk specifieke apparatuur. Neem contact op met je provider voor meer informatie hierover – en maak je geen zorgen, ze zullen je alles geven wat je nodig hebt om aan de slag te gaan en je door de configuratie leiden wanneer je je aanmeldt.

 

VoIP op smartphones

Er zijn twee soorten apps die u kunt gebruiken voor VoIP op uw smartphone. Je kunt dan bellen via internet krijgen op je smartphone.

Ten eerste zijn er apps die u kunt gebruiken om andere mensen te bellen die dezelfde app hebben. Er zijn Skype, FaceTime, Viber, Line, WhatsApp, Facebook Messenger en nog veel meer. Sommigen, zoals Skype en Viber, zullen je zelfs een vast telefoon- of gsm-nummer laten bellen. Houd er echter rekening mee dat dit meestal geld kost.

Andere functies zijn het kunnen bellen van iemand op elk apparaat (smartphone, tablet, laptop, enzovoort), gratis videogesprekken en soms zelfs groepsgesprekken – want wie zou geen telefonische vergadering met zijn Facebook-vrienden willen?

De andere soorten VoIP-apps zijn die van vaste providers. Deze zijn behoorlijk slim, omdat ze u oproepen laten doen die de belminuten gebruiken die zijn opgenomen in uw telefoonabonnement. Dus als je inclusief weekendbezoek hebt of supergoedkoop internationaal bellen, kun je die voordelen ook op je smartphone gebruiken – zelfs als je niet thuis bent.

Over het algemeen moet u verbinding hebben met wifi om te kunnen werken.

X

Over

You may also like...

Reacties gesloten.