Pcbrehoboth
Image default
Verbouwen

Veilig werken op hoogte

Moet jij vaak de hoogte in om verschillende klussen uit te voeren? Dan is het hebben van een hoogwerker erg handig. Echter zul je een hoogwerker niet zomaar aanschaffen, waardoor huren weer erg verleidelijk is. Een hoogwerker is erg gebruiksvriendelijk, maar daarbij moet je wel goed weten hoe dit werkt. Je werkt namelijk op hoogte, waardoor het ook een risico kan worden. Let daarom goed op de veiligheid van de hoogwerker. Je leest meer over de veiligheid in dit blog.

Op wat voor ondergrond werk je?

Er zijn natuurlijk verschillende ondergrond waar een hoogwerker op kan staan. Daarom is het belangrijk om van tevoren te weten wat de ondergrond is, zodat je daar je hoogwerker op kunt selecteren. Hoogwerkers voor zachte ondergronden moeten heel stabiel zijn. Als een hoogwerker helemaal uitgeklapt is, is er meer kans op kantelgevaar. Dit kantelgevaar wil je natuurlijk altijd beperken, waardoor het extra belangrijk is om de juiste hoogwerker aan te schaffen. Werk jij dus bijvoorbeeld in het bos of heb je gras al ondergrond? Dan moet je extra goed op de stabiliteit letten van je hoogwerker. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of je op een gelijke vloer werkt of dat er verschil in hoogte is door bijvoorbeeld een stoep waar je deels op moet staan. Een hoogwerker kun je soms ook elektrisch stabiliseren en de luxe varianten doen dat automatisch.

Het weer is belangrijk

Ga je morgen werken met een hoogwerker? Let dan op het weerbericht. Als het hard waait mag je namelijk niet op hoogte werken. Dit geldt voor minimaal windkracht 6. Blijf in dat geval aan de grond en ga een dag later aan de slag. Daarnaast moet de grond nog stevig genoeg zijn. Is het té drassig, dan is de kans te groot dat je wegzakt en uiteindelijk kantelt.

Veilig werken met certificaat

Wist je dat je ook een hoogwerker certificaat moet behalen? De Arbo-wet eist dat werkgevers kunnen aantonen dat hun personeel voldoende opgeleid is in het veilig werken met een hoogwerker. Het is dus belangrijk om als werkgever hier op te letten, want jij bent uiteindelijk verantwoordelijk. Uiteindelijk moet je dus ook bij een ongeval kunnen aantonen dat het personeel beschikt over een certificaat.

Hoogwerkt: de partij voor hoogwerkers

Een hoogwerker kun je ook huren zonder certificaat. Je kunt een hoogwerker huren, ook als je geen certificaat hebt. Bekijk daarom nu de website van Hoogwerkt, want zij verhuren hoogwerkers van hoogwaardige kwaliteit. Hoogwerkt is lid van de IPAF en legt ook uitvoerig uit hoe een machine werkt en noemt de eventuele risico’s. Via Hoogwerkt. kun je per uur hoogwerkers huren.

https://www.hoogwerkt.nl/