Pcbrehoboth
Image default
Auto’s en Motoren

Tips om je boot te onderhouden

Waterliefhebbers die een boot kopen bij Jachtmakelaardij Kappers krijgen daarvan geen spijt. Want wat is er fijner dan genieten van volledige vrijheid door er lekker op uit te gaan met je eigen privé schip? Een boot kopen bij Jachtmakelaardij Kappers betekent echter ook dat je na aankoop periodiek onderhoud zal moeten uitvoeren om je jacht in een goede staat te houden. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het onderhouden van je eigen zeilboot of motorjacht?

De motor is het kloppende hart van je jacht

Een van de belangrijkste onderdelen van bootonderhoud is zorgen dat de motor in een optimale staat blijft. De motor in je jacht kan beschouwd worden als het kloppende hart van je vaartuig. Zonder een krachtige en goed onderhouden motor zul je moeten roeien namelijk. En dat is bij een gemotoriseerde boot natuurlijk niet de bedoeling! Vervang geregeld de filters van de motor en voeg ook voldoende motorolie toe om de motor soepel te laten werken. Van belang is verder om periodiek de V-snaren te controleren en deze goed op spanning te brengen. Vergeet verder de koelvloeistof niet en kijk altijd even of de accu nog naar behoren werkt!

Maak gebruik van antifouling

Antifouling, horen we je denken… Wat is dat nu weer? Antifouling is een speciale verf die op de carrosserie van je boot geschilderd kan worden en voorkomt dat algen, waterplanten en diertjes als mosselen en schelpen zich onder water aan je boot vastmaken. Hierdoor blijft je onderwaterdek schoner, frisser, kun je sneller varen en verbruik je ook aanzienlijk minder brandstof tijdens het varen.

Check de elektriciteit en het gas

Zonder goede elektra en een veilige en gestroomlijnde gastoevoer ben je als kapitein op je eigen schip nergens. Kijk daarom of de elektra en het gas veilig zijn aangesloten. Vervang ook de gasslang geregeld, minstens eens per twee jaar!

Regelmatige controle van de schroefas

Een goed werkende schroefas is nodig om goed te kunnen varen. Daarom verdient dit specifieke onderdeel van jachten goed onderhoud. De schroefas is gevoelig van aangroei en moet dus periodiek goed schoongemaakt worden. Doe dit minimaal twee keer per jaar. Is de as al behoorlijk aangetast met algen en mossel aangroei? Dan kan het nodig zijn om de as grondig te schuren en vervolgens opnieuw in de verf te zetten!