Pcbrehoboth
Image default
Afvalverwerking

Problemen met je leidingen? Zo los je het op

Een kwalitatieve waterontharder lost problemen met de leidingen op

Door de jaren heen duikt heel wat smurrie op in je leidingen van je woning: etensresten, oliën, haren en nog allerlei minder fraaie zaken. Omdat je de afvoerleidingen nauwelijks schoonmaakt, zorgt een opeenstapeling van vuiligheid na verloop van tijd voor problemen. Het water stroomt nog nauwelijks door of zelfs helemaal niet meer door. Maar hoe kan je een verstopping oplossen? Eén van die opties is het inschakelen van een kwalitatieve waterontharder.

Het schoonmaken van de sifon

Eerst een vooral kan je best starten met het schoonmaken van de sifon. Dit doe je het best door een opvangbak zoals een emmer onder de ‘zwanenhals’ te plaatsen, waardoor je het water opvangt. Schroef vervolgens de sifon helemaal los en maak de binnenkant proper. Doe de afdichtingsring opnieuw op zijn plaats en draai de sifon stevig vast.

 

Voorkomen is beter dan te genezen

Niets is irritanter dan dat na een tijdje een koffiezet-apparaat of wasmachine stuk gaat door kalkaanslag. In het slechtste geval zorgt dit eveneens voor huidaandoeningen. Een kwalitatieve waterontharder vind je in veel maten en soorten. De prijzen schommelen tussen de 30 en 2500 euro. Om je niet op onnodige kosten te jagen, is een kwalitatieve waterontharder vooral aanbevolen onder het motto ‘voorkomen is beter dan te genezen’.

De voordelen van een kwalitatieve waterontharder

Hoe hoger de hardheid van het water, hoe meer het nut heeft om je water te ontharden. Hard water veroorzaakt niet enkel een oervervelende kalkaanslag en jaagt het energieverbruik de hoogte in, het maakt ook leidingen kapot. De voordelen van een kwalitatieve waterontharder even op een rijtje gezet:

  • Kalkvrije toestellen verminderen drastisch het energieverbruik

  • Door minder kalkaanslag in de leidingen van een kraan of douche heb je minder werk om te reinigen

  • De huishoudelijke apparaten gaan een stuk langer mee

  • Na het douchen heb je minder last van huidaandoeningen zoals eczeem

Zo los je het probleem met de leidingen op

Als je naar een goedkope oplossing zoekt, dan kan je best starten met een zogenaamde magnetische kalkontharder. Bekijk na een proeftijd of de kwalitatieve waterontharder uitstekend werkt. Wanneer je minder naar een budget moet kijken, dan stap je beter over naar een waterontharder met zout of filter om problemen met leidingen te vermijden.