Pcbrehoboth
Image default
Eten en drinken

Hoe u de beste aardappelen kiest om in uw tuin te laten groeien

Gefrituurd, gebakken, gebakken, gekookt, gebakken of gepureerd, aardappelen zijn een groente waar we gewoon niet zonder zouden kunnen. Maar wat voor type en soort aardappel moet je telen?

Culinair gebruik van aardappelen

Het eerste waar u aan moet denken, is hoe u uw aardappelen wilt gebruiken. Verschillende soorten hebben verschillende hoeveelheden zetmeel, waardoor het vlees van sommige uiteenvalt in een pluizige textuur, terwijl andere een stevigere, wasachtige textuur behouden.

Aardappelen met veel zetmeel zijn goed in het absorberen van vloeistoffen, waardoor de aardappel tijdens het koken uit elkaar valt. Deze soorten zijn geweldig om te bakken, pureren of in partjes of frietjes te snijden. Ze zijn ook de ideaal om te paren met gebraden vlees.

Vastkokende aardappelen bevatten minder zetmeel en houden samen tijdens het koken. Dit maakt ze ideaal om te koken in soepen en stoofschotels, waarbij je wilt dat de aardappelen hun vorm behouden. Ze zijn ook degenen om te gebruiken in salades.

Kijk goed naar de beschrijvingen voor verschillende soorten en zorg ervoor dat je er een kiest die geschikt is voor hoe je het wilt koken. Roseval pootaardappelen bijvoorbeeld zijn echte culinaire aardappelen.

Eerste Vroege vs Tweede Vroege vs Hoofdgewas Aardappelen

Aardappelen worden ook ingedeeld op basis van hoe lang het duurt voordat de planten de oogst bereiken. Vroege variëteiten zijn, zoals te verwachten, de vroegste om te oogsten en zijn onderverdeeld in ‘eerste vroegen’ die klaar zijn zodra de zomer begint en ’tweede vroegen’ die een paar weken later volgen. Hoofdgewas aardappelen zijn de volgende en zijn klaar om geoogst te worden en op elk moment van midden tot late zomer te genieten. Vroege aardappelen zullen bij de oogst natuurlijk kleiner zijn dan de hoofdgewassen.

Onze Tuinplanner is een handig hulpmiddel om variëteiten te kiezen die geschikt zijn voor uw locatie en om uit te rekenen hoeveel planten u in de ruimte die u heeft kunt passen voor een optimale oogst. Dubbelklik op aardappelen in de selectiebalk om het rassenvak te openen. Klik op de plusknop om door de vervolgkeuzelijst te bladeren. U kunt door variëteiten bladeren door met de muis over de informatieknop te gaan voor catalogusbeschrijvingen.

U kunt ook uw eigen variëteit toevoegen door op de knop Nieuwe variëteit te klikken. Typ de naam van het ras in en pas de afstand en plantdata dienovereenkomstig aan. Vervolgens kun je een rij of blok naar voren slepen en kijken hoeveel planten er in de ruimte die je hebt passen.

 

Aardappelen kweken

Elke aardappel groeit in een vochtige, vruchtbare en goed doorlatende grond. Sommige aardappelen hebben echter meer ruimte nodig dan andere om te groeien. Vroege aardappelen kunnen in rijen worden geplant die slechts 30 cm van elkaar verwijderd zijn, terwijl aardappelen voor de hoofdteelt minimaal 45 cm tussen de rijen nodig hebben.

Veel tuinders telen ook graag aardappelen in containers of speciale aardappelzakken, die perfect zijn op terrassen of waar de ruimte schaars is, zolang de wortels maar relatief koel kunnen blijven in de zomer. Als je je aardappelen op deze manier wilt telen, kies dan een salade of een vroege aardappelsoort. Deze soorten hebben de neiging om minder blad te laten groeien, wat past bij deze compacte groeiomgeving.

Ziekte Resistente aardappelrassen

Aardappelen zijn behoorlijk veerkrachtige planten, maar zoals elk gewas zijn ze kwetsbaar voor een paar ziekten. De belangrijkste hiervan is bacterievuur, een schimmel die ervoor kan zorgen dat het gebladerte instort en de knollen gaan rotten.

De oplossing voor deze problemen ligt in het kiezen van variëteiten die worden beschreven als ‘resistentie’ of ’tolerantie’ voor deze en andere veel voorkomende ziekten. Phytophthora kan ook worden voorkomen door vroege rassen te kweken die normaal worden geoogst voordat zomerse weersomstandigheden het risico op een aanval vergroten. Er worden voortdurend nieuwe rassen met verbeterde ziekteresistentie ontwikkeld, dus het is de moeite waard om elk groeiseizoen opnieuw te bekijken wat er beschikbaar is.

Neem eens een kijkje op aardappelshop.nl hier kunt u verschillende producten kopen zoals laura pootaardappelen.