Pcbrehoboth
Image default
Aanbiedingen

Dreiging cyberaanvallen blijft toenemen

Voorlopig zal de dreiging van cyberaanvallen blijven toenemen en dat is een zorgelijke situatie. Niet alleen grote multinationals, ook het MKB krijgt te maken met cybercriminaliteit met alle gevolgen van dien. Juist omdat economische en maatschappelijke gevolgen groot kunnen zijn, zullen we ons als samenleving beter moeten voorbereiden op cyberaanvallen. Dat maakt het bedrijfsleven alerter dan ooit als het gaat om IT beveiliging en cybersecurity. 

Van het stelen van bedrijfsgegevens tot het op slot gooien van hele netwerksystemen, cybercriminelen zijn gewiekst en hebben een neus voor zwakke plekken. Met zwakke plekken bedoelen we kwetsbaarheden als makkelijke wachtwoorden, menselijke handelingen en slechte IT beveiliging. Binnen Nederland wordt zelfs gevreesd voor de nationale veiligheid, want cybercriminelen zouden een heel energienetwerk kunnen platleggen of het digitale verkeer kunnen verstoren. Dergelijk gevaar is door Covid-19 alleen maar dreigender geworden, omdat we steeds meer digitaal zijn gaan werken. 

Meer cyberaanvallen door corona crisis

Experts stellen dat de corona crisis heeft geleid tot meer cyberaanvallen. Iedereen werkte opeens digitaal, onderweg en vanuit huis en precies dat is wat ondernemers kwetsbaar maakt. Je stelt je medewerkers in staat om flexibel te kunnen werken, maar wat betekent dat voor je online veiligheid? Heel veel, kunnen wij als IT bedrijf voor MKB concluderen. Hoewel elke ondernemer weet dat zijn IT beveiliging tiptop geregeld zou moeten zijn, zien wij in de praktijk nog te vaak het tegenovergestelde. Daarom blijven wij hameren op een aantal belangrijke IT oplossingen voor bedrijven die veilig online willen werken. Ook helpen we je graag met alle vragen omtrent veilig systeembeheer.

IT oplossingen voor veilig online werken

In 2020 hebben bedrijven heel snel moeten beslissen: massaal thuis werken, mobiele apparatuur aanschaffen en alles in de cloud. Maar dan hebben we het wel over complete bedrijfsnetwerken die opeens vanaf elk mobiel apparaat bereikbaar waren. Onverantwoord wat ons betreft, want je moet als bedrijf eerst heel goed geïnformeerd worden voordat je naar de cloud overstapt. Om die reden vertellen IT specialisten van Think4 waar je rekening mee moet houden. Veilig online werken vraagt meer dan alleen een virusscanner, want je hele bedrijf moet zich bewust worden van online dreigingen. Zonder beperkingen toch veilig online werken, dat is wat ondernemers willen.

Think4 stelt MKB ondernemers in staat om de overstap naar werken in de cloud verantwoord te nemen. Beveiliging op goed niveau, email security tools en two factor authentication (2FA) implementeren wij dagelijks bij onze klanten. Ook vertellen we waar de kwetsbaarheden binnen het bedrijf zitten en hoe je die zwakke plekken kunt reduceren. Wel blijft inloggen op een computer mensenwerk en daarom zul je binnen jouw bedrijf bewustwording moeten creëren. Maak jouw medewerkers bewust van het feit dat ze veilig online werken volgens de richtlijnen die jij opstelt. Start ook met 2FA, want zonder kunnen we gewoonweg niet meer. 

Corona heeft ervoor gezorgd dat we makkelijker zijn geworden, werken in de trein op een open wifi verbinding en smartphones koppelen om bedrijfsgegevens te downloaden. Met één verkeerde actie liggen je bedrijfsgegevens op straat of word je gehackt en verzocht te betalen. Allemaal zaken die je wilt voorkomen om jouw bedrijf een hoop financiële ellende en imagoschade te besparen. 

Voorkomen is beter dan genezen

Door het toenemend aantal cyberincidenten wereldwijd zien we datalekken stijgen. Bedrijven zitten binnen no-time in zak en as als ze slachtoffer zijn geworden van een cyber attack. Cybersecurity tools zijn hot topic, maar vergeet niet een beleid op te stellen. Als wij vertellen dat 9 van de 10 cyberaanvallen begint met een e-mail, hebben we direct de aandacht. Oplossingen van Barracuda implementeren we voor hoogwaardige e-mailbeveiliging, maar dan nog gaat het om bewustwording en alertheid van je medewerkers. Je bedrijf online goed beschermen begint met een plan van aanpak dat je stapsgewijs invoert om het hoogst haalbare te halen uit jouw IT beveiliging. 

Cybersecurity experts vertellen in de media dat online attacks met phishing en ransomware sterk toenamen, ook binnen het MKB. De phishing methode is sluw, want door het versturen van nepmails wordt de ontvanger in de val gelokt. Eén klik op een verkeerde link en je bent de pineut. Ook steeg het aantal incidenten met ransomware waarbij zogenaamde gijzelsoftware op je pc wordt geïnstalleerd. Inloggen is dan alleen nog mogelijk door grof geld te betalen aan de hackers. In alle gevallen laten wij zien hoe je jezelf kunt wapenen tegen cybercriminelen, want voorkomen is beter dan genezen. 

Trends in cybercriminaliteit

Indringers via thuiswerk systemen verschaffen zich eenvoudig toegang door onvoldoende beveiliging. Cybercriminelen hebben het vooral gemunt op mensen die vanuit huis inloggen op het bedrijfsnetwerk of via videovergaderingen. Covid-19 werd massaal ingezet bij phishing waarbij veel onwetende mensen slachtoffer werden van online criminelen die zich voordoen als iemand anders. Thuiswerken biedt ondernemers in corona tijd de mogelijkheid om door te werken, echter staken de online attacks als paddenstoelen uit de grond. Halverwege 2021 hebben MKB ondernemers gelukkig meer kennis en kunde over het bestaan van cyberaanvallen en hoe je er tegen te wapenen. Think4 adviseert MKB ondernemers met IT oplossingen voor veilig online werken.  

https://www.think4.nl/