Pcbrehoboth
Image default
Aanbiedingen

3 dingen die jij nog niet wist over zoetstoffen

Zoetstoffen, de één is er faliekant op tegen, terwijl de ander helemaal weg is van deze vervanging van dikmakende suikers. Feit is dat steeds meer Nederlanders (en niet alleen Nederlanders overigens!) kampen met overgewicht en diabetes type 2. Vooral tijdens de coronacrisis en de daarbij horende lockdowns zagen veel mensen de weegschaal doorslaan naar de verkeerde kant. Het is dan ook niet zo gek dat voedingsmiddelenfabrikanten hierop in proberen te spelen door alternatieven aan te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van suikervrije of suikerarme producten. Bij dit soort producten zijn de dikmakende suikers vervangen door zoetstoffen. Wist jij onderstaande drie dingen al over zoetstoffen?

 

Zoetstoffen kunnen in twee categorieën worden ingedeeld

 

De ene zoetstof is de andere niet. Zo heb je aan de ene kant de intensieve zoetstoffen en aan de andere kant de extensieve zoetstoffen. Intensieve zoetstoffen bevatten geen calorieën en zijn vaak vele malen zoeter dan ‘gewone’ suiker. Soms zelfs 30.000 keer! Extensieve zoetstoffen worden ook wel polyolen genoemd en zijn over het algemeen wat minder zoet. Ook bevatten ze calorieën en kunnen ze zorgen gasvorming in de darmen. Deze soort zoetstoffen eindigen meestal op -tol. Denk bijvoorbeeld aan sorbitol, mannitol en xylitol. 

 

Je hebt er vaak niet veel van nodig

 

Omdat zoetstoffen, en dan vooral de intensieve varianten, zo ontzettend zoet zijn, heb je er vaak niet veel van nodig. Om baksels en andere gerechten van een lekkere zoete smaak te voorzien, heb je er dus maar een klein beetje van nodig. Je kunt je vast voorstellen dat zoetstoffen die maar liefst 30.000 keer zo zoet zijn als normale suiker moeilijk te doseren zijn. Daarom zijn mindere zoete varianten die ‘slechts’ 200 tot 300 keer zo zoet zijn als normale suiker, zoals stevia en aspartaam bijvoorbeeld, populaire keuzes. Deze zoetstoffen zijn makkelijker te doseren. 

 

Er bestaan ook zoetstoffen op natuurlijke basis

 

Zoetstoffen kunnen zowel op een kunstmatige manier worden geproduceerd, als op natuurlijke basis in de natuur voorkomen. Voorbeelden van zoetstoffen op natuurlijke basis zijn honing, agavesiroop, ahornsiroop en kokosbloesemsuiker. Het nadeel van dit soort zoetstoffen is dat ze behoorlijk wat suikers en dus ook calorieën bevatten. Qua dikmakende eigenschappen niet veel beter dan gewone kristalsuiker! Wel zijn ze rijk aan vitamines en mineralen die in kristalsuiker ontbreken. Benieuwd welke natuurlijke zoetstoffen er nog meer te koop zijn? Neem dan een kijkje op de website van Vehgroshop.

 

https://www.vehgroshop.nl/