Pcbrehoboth
Image default
Gezondheid

Wil jij een beter leven? Stop dan met klagen

Wil jij een beter leven? Stop dan met klagen

Merk jij aan jezelf dat je steeds meer begint te klagen en is dat juist iets wat je totaal niet wil doen? Dan is dat stap 1 van het proces om te leren stoppen met klagen. Pas op het moment dat jij je bewust bent van het feit dat je te veel klaagt, zal je de motivatie kunnen vinden om hier iets aan te veranderen. Een gewoonte die in je doen en laten zit vastgeroest, kun je niet binnen korte tijd volledig veranderen. Gun jezelf tijd en zorg ervoor dat jij je best doet om iedere dag minder te klagen, tot je er helemaal vanaf bent. Wist je dat minder klagen je ook minder stress oplevert? In deze blog lees je er meer over.

 

Wat is de reden waarom mensen veel klagen?

Hoe komt het nou dat mensen vaak de drang hebben om te klagen? Wat is het nut ervan en waarom doen wij het met z’n allen zo veel? Uit onderzoek is gebleken dat klagen als een verdedigingsmechanisme wordt gebruikt. De mens is zo gebouwd dat wij alles wat goed gaat en wat positief is voor lief aannemen. Terwijl we alles wat misgaat en wat minder leuk is extreem uitvergroten. Dat zit nog in ons systeem ingebouwd van toen de mens elke dag moest zien te overleven. Klagen laat je informatie herhalen wat je eigenlijk al weet. Hierdoor blijf je onthouden wat je niet leuk of goed vindt, zodat je het de volgende keer niet meer doet. Klaag jij veel over je werk? Dan is dat een teken dat je er niet op je plek zit. Heerst er bijvoorbeeld een hoge werkdruk of kun je je grenzen niet voldoende aangeven? Dan is het misschien tijd om een andere baan te gaan zoeken. Door erover te klagen geef je eigenlijk al aan dat het geen positieve factor in je leven is.

Tips om te stoppen met klagen

Wil jij minder klagen en daarmee een burn-out behandelen? Dan is het een goed idee om erachter te komen op welke momenten je klaagt. Betrap jezelf op een klaagmoment en bedenk dan waarom je op dat moment begon met klagen. Wat is de reden erachter en had je het kunnen voorkomen? Daarnaast kan je actief proberen om negatieve termen te veranderen in positieve termen wanneer je praat. Woorden met een negatief karakter laat je achterwege. Als laatste is het belangrijk dat je weet dat je soms ook mag klagen. Een beetje klagen is gezond en houdt je scherp.

https://liberi.nl/