Pcbrehoboth
Image default
Media

Hoe werkt een 3d printer?

Heb je altijd al willen weten hoe een 3d printer nou exact werkt? Lees dan dit artikel aandachtig door; wij geven alle ins en outs van een 3d printer hieronder weer.

Heb je toevallig zelf interesse om een 3d printer te gaan kopen? In dat geval heb je geluk. De prijzen voor een 3d printer dalen namelijk meer en meer. Hierdoor wordt het voor een consument veel makkelijker om zelf drie dimensionale producten te gaan fabriceren.

 

Het doel van een 3d printer is om drie dimensionale producten te fabriceren. Dat kunnen kleine objecten zijn, maar ook grotere objecten zoals slangen voor op een bouwplaats. Deze producten worden met behulp van de 3d printer laag voor laag opgebouwd. Deze lagen zijn zéér, zéér dun. De dikte varieert van 0,3 millimeter tot 16 micrometer. Een micrometer is een duizendste deel van een millimeter. Het voordeel van deze dunne lagen is dat je veel details toe kan voegen aan de producten. Hierdoor kan een 3d printer voor vele toepassingen gebruikt worden.

 

Desalniettemin; de verschillende lagen vormen tezamen het totale product. Maar, hoe worden deze lagen opgebouwd? De basis hiervoor zijn drie dimensionale tekeningen. Deze tekeningen dien je op een computer te maken met behulp van specifieke software. Dit is echter geen gemakkelijke klus. Enige kennis en ervaring is hoe dan ook vereist.

 

Het voordeel van een 3d printer is dat je ook hele gecompliceerde objecten kan maken. Wat te denken van scharnierende of draaiende onderdelen? Doordat een 3d print uit zeer veel lagen bestaat, kan je veel detail toevoegen. De toepassingen van een 3d printer zijn dan ook eindeloos.

 

Deze lagen komen overigens tot stand dankzij het filament. Elke 3d printer heeft een filament; dat is in feite de cartridge van de printer. Dit filament zorgt ervoor dat je de producten drie dimensionaal af kan drukken.

In ons artikel ‘De verschillende soorten filament’ (link naar bovenstaand artikel) kan je véél meer lezen over het filament.

 

https://www.goedkope3dfilamenten.nl/