Pcbrehoboth
Image default
Huishoudelijk

Bescherm je huis tegen een bump key inbraak

Als een ervaren slotenmaker heb net als locksecure.nl (in Rotterdam) met meer dan 25 jaar in het vak, heb ik verschillende technieken geleerd die over het algemeen bekend staan als  ‘lock picking’. Weten hoe je een slot open kan krijgen zonder schade te maken is een van de essentiële technieken die iedereen moet beheersen in deze branche. Voor het grootste gedeelte is sloten openbreken een kunst als je het doet met de ouderwetse gereedschappen. Zoals met zoveel ambachten kan bijna iedereen het leren, dit dat wil maar het heeft oefening nodig en echte vaardigheid bereik je pas na jaren training. Het is om deze reden dat de huis tuin en keuken inbrekers meestal niet inbreken door de sloten te pikken. Ze gebruiken snellere en over het algemeen meer schadelijke technieken.

Hoewel de techniek, die bekend staat als “bumping” of “key bumping” niet nieuw is geniet het een nieuwe populariteit dankzij het internet. Dit is volgens Rotterdamse slotenmakers zoals locksecure.nl/slotenmaker-rotterdam eigenlijk een legitieme manier van sloten pikken en resulteert vaak in het openen van sloten die lastiger te openen zijn met normale technieken en het is een techniek waarbij je geen extra gereedschap bij nodig hebt. Het geeft je een redelijke snelle toegang tot een huis, zonder al te veel schade te maken en met weinig herrie en dit levert een reële dreiging op voor de veiligheid van je huis.

 Het doel van dit artikel is niet om te laten zien hoe key bumping werkt maar om een ideeën te geven om de mensen te beschermen tegen oneigenlijk gebruik van deze methode. Om dit te doen is het belangrijk voor de leze om te weten hoe deze techniek werkt. Key bumping werkt het best op cilindersloten en dat is het soort slot wat de meeste mensen thuis of op het werk hebben. Cilindersloten zijn lang de standaard geweest omdat ze meer veiligheid boden dan sloten die gebruik maakten van schijven, ook wel bekend als wafel sloten. De meeste sloten in huizen hebben sloten met 5 pinnen, waar 6 de standaard is bij bedrijven en industrieën. Wanneer een sleutel die past in het slot gestoken word drukken de cilinders op de kartels van de sleutel. Dit zijn de lage punten op je sleutel. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt gaat het slot open door deze uitgeslepen punten en niet door de hoge kartelranden van een sleutel. 

  • Zorg er altijd voor dat je buitendeuren voorzien zijn van 2 soorten sloten. Een grendelslot en een veiligheidsslot. Dit zorgt ervoor dat een inbreker in spe ten minste 2 sloten voor zijn kiezen krijgt in plaats van slechts een.
  • Wijzig je standaard 5-cilinderslot naar een slot dat gebruikt maakt van 6 cilinders. Deze hebben altijd een betere kwaliteit en kunnen beter tegen een stootje en zijn daardoor een stuk moeilijker open te breken, welke techniek een inbreker ook gebruikt.
  • Een sleutelgang zoals je die kan vinden op Schlage sleutels is te verkiezen boven die van Kwikset, Weiser, Yale en andere fabrikanten. Iedereen weet dat Schlage een stuk lastiger is om open te breken dan de meeste andere.